Professional Photographer and Multimedia Production

By: NEUR Maya Photography

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 25-Mar-2011 03:46 Email | Share | | Bookmark
BOOK UR PLACE NOW



I'll update you regarding this course very2 soon.

Azam (Principal Photographer)

NEUR MAYA PHOTOGRAPHY/FLIPSIDE PRODUCTION
Mayada Imagina Sdn Bhd
17-2 Jalan Rampai Niaga 5,
Rampai Business Park,
53300 Kuala Lumpur.
Contact: +6012-3130186
Email : azam[at]neurmaya.com
NEUR Maya Official Website
Be with us in facebook
Wedding Price List ( Download )


Part Time Photography Education Program International Islamic University (Link)


Thursday, 10-Mar-2011 08:27 Email | Share | | Bookmark
Siti Sarah @ Shukry Solemnization @ The Residence Mont Kiara




I just to bussy .. print screen and straight away uploaded to server. This weekend we got to travel around 1500km to cover 3 events, including two weddings.



Azam (Principal Photographer)

NEUR MAYA PHOTOGRAPHY/FLIPSIDE PRODUCTION
Mayada Imagina Sdn Bhd
17-2 Jalan Rampai Niaga 5,
Rampai Business Park,
53300 Kuala Lumpur.
Contact: +6012-3130186
Email : azam[at]neurmaya.com
NEUR Maya Official Website
Be with us in facebook
Wedding Price List ( Download )


Part Time Photography Education Program International Islamic University (Link)


Wednesday, 16-Feb-2011 14:41 Email | Share | | Bookmark
Alia @ Shah Alam (Solemnization)



Deco by Nas Great Idea. Wedding dress and makeup by Rizalman Ibrahim. Coordinated by KS Entourage. Photography and videography by Neur Maya.

Actually this event held in July 2010. I've removed frm the laptop after ive completed the album design. Just realized i havent update their wedding in my blog.


This time i would like to talk about company... err. tulis bahasa melayu kot.

Dua tiga hari lepas saya ke MPH Wangsa Maju. Biasalah dekat dengan studio dan kalau lunch saya biasa ke situ. Banyak pilihan. Food court dia sangat ok.Lepas makan bleh singgah ke MPH sambil melihat buku or majalah yg baru. Sekali terpandang satu buku yg bertajuk "Kerja atau Kerjaya". Tajuk pun macam terkena kat aku jer.. Dipendekkan cerita buku tu aku tak beli, anyway bleh saya share serba sedikit dengan rakan2 especially dalam fotografi business just by tajuk yg sangat catching tu.

Senang cakap, its happened to me so many times but i fail to understand. Bab2 human, bab2 feel .. hee.. malas aku nak fikir. Tetapi as a photographer and businessman, suka atau tak kita kena ambil tahu dan mesti minat mendalami perangai dan tingkah laku manusia. BUSINESS IS PEOPLE.

Antara yg saya pernah alami;

1. Saya nak cari kerja..
Biasa yg datang camni, dia kerja tak lama. Basically untuk cari income utk tampung sikit makan minum, ada 'tempat' bleh surfing dan nak beli top up. Kerja nak buat yang senang, yang boleh siap cepat tak payah pikir atau dia berlengah sampai 2-3 hari. Ada juga bangsa yg kerja nak senang tapi nak gaji besar. Bila orang tanya saya, 'bang ada kerja tak?', saya akan cakap tak ada. Walaupun kerja tu sebenarnya ada, tapi biar la saya yg buat. siap cepat dan tak payah deal ngan zombie dalam ofis.

2. Saya pilih fotografi sebagai kerjaya..
Ada dua kategori jugak. Yang pertama, Dia datang untuk menimba pengalaman dan mencari ilmu, insyaallah suatu hari bila rasa dah cukup dia akan run business sendiri. Payment tu cerita ke-2. Yang kedua, saya percaya kepada tokey2 company fotografi biasa akan berhadapan dengan mangkuk sejuk*. Istilah ni saya gunakan bila ada staff yg masuk kerja, kita beriya2 untuk buat long term development(career path) ngan dia, tetapi dia sebenarnya hanya guna kita sebagai batu loncatan sahaja. Dia datang kerja untuk cedok, korek , gerudi, sedut segala knowledge dan skill kita then cabut untuk buat company sendiri. Biasanya dia tak lama.

Kedua2 minat untuk menjadikan photography sebagai kerja tetapi ethics mereka jauh sama sekali. Satu boleh appreciate ilmu dan satu lagi dia nampak RM. Satu jenis sanggup tolong bos dan satu lagi tolong bila ada habuan sahaja. Bab shooting pulak, satu tolong sebab nak belajar tak kisah walaupun shoot subjek yg tak begitu best dan satu lagi tolong bila gambar tu dia boleh jadi profile dia saja. So next time dia boleh claim job tu dia dapat.

Ini adalah lumrah dalam business yang perlu anda hadapi.

Di Neur Maya Photography, kita develop setiap team member to meet the standard. Kepada yg ingin menjadikan photography as a career(kerjaya), we do provide a list of course yang akan kami paparkan dalam laman web yang dibangunkan khas nanti. Kursus mengenai pelbagai bidang dalam fotografi dan juga teknik menjalankan perniagaan ini. Personal coaching juga disediakan. Asas yang digunakan adalah sama seperti yg saya gunakan utk melatih photographer Neur Maya.

Bersambung..

Azam (Principal Photographer)

NEUR MAYA PHOTOGRAPHY/FLIPSIDE PRODUCTION
Mayada Imagina Sdn Bhd
17-2 Jalan Rampai Niaga 5,
Rampai Business Park,
53300 Kuala Lumpur.
Contact: +6012-3130186
Email : azam[at]neurmaya.com
NEUR Maya Official Website
Be with us in facebook
Wedding Price List ( Download )


Part Time Photography Education Program International Islamic University (Link)






Monday, 7-Feb-2011 03:57 Email | Share | | Bookmark
Nurul & Rahmat engagement @ Shangri-la KL






Deco by Nas Great Idea. Dress by Rizalman Ibrahim.


Update 1: Executive Ceritificate in Professional Photography and New Media. (Link)


Intake tahun ini telah dibuka. Insyaallah preview program akan dimaklumkan sedikat masa lagi. Kelas pertama bermula pada 5 Mac 2011.

Ini merupakan intake kedua. InsyaAllah dengan usahasama dari pelbagai pihak seperti IIUM, Canon Inc. , Din Arshad Studio, Bustamam dari White Studio dan saya dari Neur Maya, kursus ini akan dapat memberikan the best knowledge dan skill kepada para peminat fotografi di Malaysia.

Sedikit latar belakang tentang kursus ini. Ia mempunyai 6 modul dan dijalankan dalam masa 6 bulan. Setiap modul diajar secara teori 30% dan 70% praktikal di studio dan sekitar KL. Para trainer yg berpengalaman akan memberikan tunjuk ajar secara hand one tentang cara-cara(approach) yg diguna dalam kerja-kerja seharian mereka. Anda juga berpeluang untuk melihat sendiri kelengkapan yg digunakan, setting kamera dan pencahayaam, composition dan pelbagai lagi. Yuran dikenakan sebanyak RM6k dan ia sokong oleh pelbagai kemudahan pembiayaan dan kaedah pembayaran.


Update 2: Wedding Photography Workshop

Wedding Photography Workshop akan di jalan pada 26 dan 27 Februari 2011 di Neur Maya studio Wangsa Maju. Detail akan diupload kemudian.


Azam (Principal Photographer)

NEUR MAYA PHOTOGRAPHY/FLIPSIDE PRODUCTION
Mayada Imagina Sdn Bhd
17-2 Jalan Rampai Niaga 5,
Rampai Business Park,
53300 Kuala Lumpur.
Contact: +6012-3130186
Email : azam[at]neurmaya.com
NEUR Maya Official Website
Be with us in facebook
Wedding Price List ( Download )


Part Time Photography Education Program International Islamic University (Link)


Wednesday, 26-Jan-2011 07:01 Email | Share | | Bookmark
Siti Sarah @ Shukry @ Shangri-La KL



Wedding Planner and wedding dress Rizalman Ibrahim, Deco by Nas Great Idea, Make-up by Khir Khaled


About photography.. tak ada kena mengena dgn event di atas.

Cerita 1
Bila aku keluar shoot event, keraplah aku jumpa dengan photographer lain. Seperti biasa, photographer mestilah bawa kamera. Mungkin dah jadi lumrah agaknya photographer concern dengan photography equipment yang digunakan oleh photographer lain. Kerap juga photographer yang menggunakan jenis kamera yang lain dari aku datang ngendeng. Lebih-lebih lagi untuk cerita tentang kebagusan kamera dia.

Persoalan disini ... "aku peduli sangat ker dengan apa yg kau guna ?" . Pada pandangan aku, photography is about idea. Apa idea kau untuk event tu atau apa saja task yg diberikan ? Customer akan teruja kalau shot kau different. Kalau kau boleh deliver apa yg customer mahukan at the same time its fullfill ur own artistic demand, so ok la. Orang lain familiar dengan system dia dan boleh juga deliver apa yg customer mahukan.. so what's the problem.


Cerita 2
Ini bab shoot yang guna hampir 80% wide angle ketika event. Macam menjala ikan, lebih besar jala boleh kaut lebih banyak. Masuk segala macam mende dalam framing esp bangsa yg suka shoot ceiling. Persoalan.. "Ceiling ke penting atau main subject kau??". To me, every picture must have a clear subject. Kalau korang nak banyakkan ceiling, langit etc pun aku tak marah.. buat la selalu.


Cerita 3
Korang perasan tak photographer yg berjaya guna equipment yg lebih kurang sama jer ngan kamera korang? Diaorang beli pun kat kedai yg sama ngan korang beli. So apa lebihnya diaorang?

Pendapat aku, diaorang lebih dalam strategic thinking(means diaorang plan ahead), philosophy, communication, berani dan persistence. Lawan kepada sifat ini ialah tak ada hala tuju, tak ada philosophy (itu sebab asik tiru cara orang lain shoot), bad communication (memang bab ni sekolah tak ajar, how to say it at work etc), penakut dan cepat putus asa. Bila ada PASSION, semua yg negative ni settle.


Azam (Principal Photographer)

NEUR MAYA PHOTOGRAPHY/FLIPSIDE PRODUCTION
Mayada Imagina Sdn Bhd
17-2 Jalan Rampai Niaga 5,
Rampai Business Park,
53300 Kuala Lumpur.
Contact: +6012-3130186
Email : azam[at]neurmaya.com
NEUR Maya Official Website
Be with us in facebook
Wedding Price List ( Download )


Part Time Photography Education Program International Islamic University (Link)


[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net