Professional Photographer and Multimedia Production

By: NEUR Maya Photography

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 30-Jun-2009 17:37 Email | Share | | Bookmark
Syabrenna Datuk Iliyas & Abdullah Andrew Stephen Farmers in KK



Lama tak update blog ini. Renyah sket proses nak upload disini compare to facebook.

Majlis ini berlansung di rumah pengantin perempuan pada hari akad nikah dan Hotel Magellan Sutera Habour untuk dinner reception. Gambar2 ini insyaallah akan keluar dalam magazine, so saya tak upload banyak.

Majlis berlansung sungguh meriah dan very relax. Walaupun ramai VVIP seperti TYT, Ketua Menter Sabah, Speaker Dewan Negara, etc. etc.. namun tiada rasa stress dari pihak Tuan Rumah, mahupun yg hadir. Oleh yg demikian, as a photographer, i dont to have watch every step that i've made. Just enough kita hormat bila lalu di hadapan VVIP.



Azam Neurmaya - Principal Photographer
Dean Sham - Principal Videographer
NEUR Maya Photography
[JM 0450685-M]
Shah Alam & Johor Bahru
Contact: +6012-3130186 or +6017-3043907
NEUR Maya Official Website


Monday, 22-Jun-2009 03:31 Email | Share | | Bookmark
Announcement



Just to inform that saya berada di Sabah sehingga 29 Jun 2009. Any contact hopefully be made just through email.

-Azam-


Friday, 12-Jun-2009 11:59 Email | Share | | Bookmark
Jesmin Jamel ..

preparation for berinai..
 
 
View all 72 photos...




Lama tak balik shoot di kampung sendiri.. sekali balik kali ni, mmg best rasanya. event wedding di penang mmg jauh lebih meriah dari time saya dulu.. dulu teramat simple..

schedule very tight coz ada 4 sessi.. mmg tak sempat ke padang kota.. siapa yg kirim sotong kangkung tu korang buat sendiri ja la hehe..

Azam Neurmaya - Principal Photographer
Dean Sham - Principal Videographer
NEUR Maya Photography
[JM 0450685-M]
Shah Alam & Johor Bahru
Contact: +6012-3130186 or +6017-3043907
NEUR Maya Official Website


Tuesday, 9-Jun-2009 06:16 Email | Share | | Bookmark
TV3 MHI - Session 4: Portrait Photography




Salamz,

Terima kasih pada pihak MHI dan Makeupbiz kerana sama-sama menjayakan rancangan ini pada pagi tadi. Pejam celik kali ini dah sessi ke 4. Insyaallah version youtube akan diupload pada awal bulan depan bila cukup sessi ke - 5.

Alhamdullilah live shoot portraiture berjaya dijalankan dengan lancanr, tak hujan dan sebagainya. Ada komen yang kami terima screen yang menayangkan gambar yang diambil (tethered screen) tidak begitu jelas. Terima kasih for the komen kerana semangnya kami perlu membawa shade yang dapat menahan daripada sinaran cahaya matahari.

Dalam masa lebih kurang 15 minit sememangnya saya tidak dapat menceritakan semua elemen yang diperlulan tentang portraiture dan cara-cara menghasilkan gambar portrait yang menarik.

Secara ringkasnya saya boleh katakan tentang portraiture ialah:

1. Ia sesuatu yang subjektif. Seorang jurugambar perlu menilai fotograf yang diambil oleh expert atau portrait yang menjadi legend. Sering bertanyakan pada diri sendiri dan jika anda mentor, berbincang tentang sesebuah fotograf itu. Apa yang dinilai pada sebuah fotograf.

2. Terdapat pelbagai jenis portrait. Portrait bayi, kids, remaja, orang sedang bekerja, photojournalism portrait, CEO portrait, fashion/commercial, portrait, konvokesyen, wedding, senior dan sebagainya. Walau apa jenis portrait.. jurugambar perlu capture spirit subject tersebut. Mood, emotion, trauma etc.. feel subject itu.

3. Boleh dikatakan jika disebut portrait, kita sering bayangkan shot dari pinggang/dada ke atas. Oleh yang demikian, lensa 50mm adalah penting. Disamping bokeh yang cantik, 50mm memberi special feel. Selain dari itu, lensa 85mm dan 70-200mm memberikan impact tersendiri. Seorang jurugambar harus tahu membeza kesan yang diberikan oleh focal lenght terhadat kawalan perpektif dan tahu yang mana satu untuk digunakan untuk head shot dsbnya.

4. Praktikkan elemen composition dalam portraiture anda.

5. Dapatkan viewpoint yang lain(high angle & low angle), avoid distraction, isolate the image untuk mendapat portrait yang clean.

6. Mahirkan aspect lighting. Belajar memanipulasikan natural light dahulu. Then, jika ada kesempatan, belajar tentang studio light dan peralatan lighting yang lain. Lighting creates mood dan yang membezakan (selalunya) pro dan tak pro ialah kemahiran tentang lighting .. hehe.. Banyak otai buat kelas lighting.. sila belajar mereka.

7. Secara amnya, seorang portrait fotographer perlu pada berkomunikasi yang baik atau pandai bawa diri. Walaupun anda mungkin tak pandai bercakai dengan subject/model, tetapi pembawakan diri anda disenangi dan subject tidak menghiraukan kehadiran anda. Atau menganggap anda sebahagian dari pada mereka. Jika anda mengikut pro, cara bawa diri ini 'masuk' ke dalam diri anda secara tak lansung. Cara bercakap, penampilan diri etc.


Dibawah ini ialah live antara gambar semasa live demo..




Cukup buat masa ini.. sangat byk untuk diperkatakan tentang portrait fotografi.

Azam Neurmaya - Principal Photographer
Dean Sham - Principal Videographer
NEUR Maya Photography
[JM 0450685-M]
Shah Alam & Johor Bahru
Contact: +6012-3130186 or +6017-3043907
NEUR Maya Official Website


Saturday, 30-May-2009 07:28 Email | Share | | Bookmark
Wan Nur Fatihah & Nik Faizal @ Kemaman



Lama tak ke pantai timur untuk cover wedding. Lepak 3 hari 2 malam di hotel Cukai Utama(ada wifi).. sempat saya membuat pelbagai research dalam fotografi untuk memantapkan lagi kursus-kursus yang akan datang.

This is some picture.. saya akan upload beberapa keping sedikit masa lagi.

Azam Neurmaya - Principal Photographer
Dean Sham - Principal Videographer
NEUR Maya Photography
[JM 0450685-M]
Shah Alam & Johor Bahru
Contact: +6012-3130186 or +6017-3043907
NEUR Maya Official Website


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net